Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Η λαϊκή αγορά στις 4 μμ

Η λαϊκή αγορά για μένα ήταν πάντα ένα μέρος που το απεχθανόμουν . Ο λόγος για αυτό ήταν ότι την είχα συνδυάσει με κουβάλημα και βαριές σακουλές που μου έπεφτε το νεφρό για να τα πάω σπίτι . Βεβαία όταν τα έβρισκα όλα αυτά τα προϊόντα στο σπίτι , ήδη κουβαλημένα , μου άρεσαν και μάλιστα πολύ ! Θυμάμαι που έλεγαν , και λένε ακόμα , να πάμε πιο αργά που θα έχουν ρίξει τις τιμές και θα βρούμε τα ίδια προϊόντα πιο φθηνά . Στο τέλος περνούσαν τα συνεργεία καθαρισμού και έκαναν τον χώρο λαμπίκο . Όλα αυτά ισχύουν και σήμερα , αλλά τα τελευταία χρόνια , ανάμεσα σε αυτά τα δύο χρονικά στάδια παρεμβαίνει και εμφανίζεται ένα άλλο φαινόμενο . Δεκάδες άνθρωποι , συνάνθρωποι μας , να πηγαίνουν στο τελείωμα της λαϊκής και να μαζεύουν τα σκουπίδια από τους μανάβηδες , τα σάπια προϊόντα , τα χαλασμένα και σπασμένα φρούτα και λαχανικά . Όλα αυτά πεσμένα στον δρόμο και πατημένα από εμάς , ανάμεσα στα λοιπά σκουπίδια . Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν στην κυριολεξία αγώνα να βρουν μία ντομάτα ακόμα γερή , ένα φρούτο φρέσκο , ένα μαρούλι πράσινο αλλά και να προλάβουν τα οχήματα και τους υπαλλήλους καθαρισμού πριν περάσουν από πάνω και δεν αφήσουν τίποτα , ενώ οι τελευταίοι βλέποντας αυτή την κατάσταση αφήνουν ένα χρονικό περιθώριο , παρά το γεγονός ότι θέλουν να τελειώνουν και αυτοί την δουλειά τους και να πάνε σπίτι τους . Ενώ οι ειδήσεις που κυριαρχούν και τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν , δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε πραγματικά .
Κάνείς δεν θέλει σε κάποια προβλήματα να αναλάβει την ευθύνη που την μεταφέρει στους πρώην ή στους νυν ή και στους επόμενους , αλλά ας βρεθεί κάποιος που θα κάνει την σωστή ενέργεια και στο κάτω κάτω της γραφής θα πάρει και τα εύσημα για το έργο του !

2 σχόλια:

Γ.Π. είπε...

Πολύ σοβαρό θέμα θίγεις και δείχνεις πολύ μεγάλη ευαισθησία!
Να κάνω μια πρόταση; Γιατί οι συμπαθέστατοι μανάβηδες που μας πουλάνε σε εκνευριστικότατες τιμές τα αμφιβόλου αξίας, κάποιες φορές, προϊόντα τους δεν αποφασίζουν να συγκεντρώνουν μόνοι τους στο τέλος της λαϊκής κάποιες ποσότητες που έτσι και αλλιώς πετάνε και να τις δίνουν σε ανθρώπους και χώρους που πραγματικά έχουν ανάγκη; Πόσο πιο πολύ θα ένιωθαν έτσι οτι βοηθούν...

Dylan Dog είπε...

καημος η πρόταση σου είναι πολύ σωστή και θα μπορούσε να πάρει προεκτάσεις πέρα από την λαϊκή αγορά . Υπάρχει η κρεατάγορα και η ψαραγορά , υπάρχουν από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια , μέχρι τους φούρνους και τα φαστ φουντ . Υπάρχουν πολλά αποφάγια και σκουπίδια που κάποιους θα τους έκαναν χωρτάτους . Βέβαια μπορεί ο κάθε μανάβης και ο κάθε επαγγελματίας να το κάνει αυτόνομα αλλά θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε κάποιος που να το κάνει οργανωμένα και συστηματικά . Αφού δεν μπορούν να τους δώσουν φαγητό ας δώσουν αποφάγια . Απ'το τίποτα ...έστω κι έτσι . Βέβαια οι λόγοι για το τίποτα είναι πολλοί αλλά ας το αφήσω τώρα .