Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Τοκογλυφία !

Στις 15-10-1997 η τοκογλυφία με νομοθετική ρύθμιση είχε γίνει από πλημμέλημα κακούργημα . ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος δήλωνε ότι δυο είναι οι μεγάλες μάστιγες της εποχής : τα ναρκωτικά και η τοκογλυφία . 11 χρόνια μετά καμία από τις δύο αυτές μάστιγες δεν εχει εξαλειφτεί , αλλά αντίθετα έχουν προστεθεί άλλες δέκα νέες μάστιγες !
Η πρώτη μου επαφή με την τους τοκογλύφους ήταν ο περιβόητος Γούκος από τα Γιάννενα που είχε συλληφθεί για σωρεία απατών το 1986 και μετά από 3 ! χρόνια έμεινε ελεύθερος και ζει στην Αμερική εργαζόμενος ως ταξιτζής ! Μετά είχα συνδυάσει αυτό το επάγγελμα ! με τύπους που την στήνουν έξω από τα καζίνα και εκμεταλλεύονται το πάθος κάποιων ανθρώπων . Σιγά σιγά μου πέρναγαν από το μυαλό κάτι χρυσά δόντια , κάτι βέρες γάμου και παλιά κειμήλια . Μετά άρχισα να αναγνωρίζω τους επίσημους και κρατικούς τοκογλύφους τις τράπεζες που αρμέγουν οικογένειες και με το γράμμα του νόμου . Ταυτόχρονα αυξήθηκε η δράση από τις παρατράπεζες που η πρώτη τους απασχόληση ήταν να βοηθούν τους ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και έτσι αυτοί οι φουκαράδες με αυτό το μέσο άνοιγαν έναν φαύλο κύκλο , χωρίς τέλος .
Τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί και μία νέα κάστα τοκογλύφων . Οι ονομαζόμενοι τοκογλύφοι της διπλανής μας πόρτας ( εγώ είμαι ο νονός τους ) . Αυτοί οι τύποι σε συνεργασία με αλλοδαπούς φίλους τους που τις περισσότερες φορές είναι εργαζόμενοι τους , δίνουν δάνεια σε αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά και χωρίς την δυνατότητα να δανειστούν από τράπεζες αλλά ούτε και από τους επαγγελματίες τοκογλύφους , αφού δεν μπορούν να τους ελέγξουν . Όμως ο αλλοδαπός μεσάζοντας ( με το αζημίωτο ) , ανάμεσα στον «βαφτισιμιό» μου και στον έχοντα ανάγκη αλλοδαπό , έχει την δυνατότητα να ελέγχει τις κινήσεις του . Έτσι κυκλοφορούν κάτι δανεικά με 10 % τον μήνα στο κεφάλαιο αλλά και στους παλιότερους τόκους και έτσι άνθρωποι που ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο , μένουν για πάντα κυνηγώντας το μεθαύριο ! Έτσι κάποιοι που είχαν ένα τζιπ βρίσκονται με την βοήθεια της ρωσίδας τους οικιακής βοηθού με 3 τζιπ σε χρόνο ρεκόρ και κάποιοι με μεζονέτες σε ακριβές περιοχές χάρη στην βοήθεια του νιγηριανού τους κηπουρού , αποκτούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και ο ξένος μεσάζοντας που είχε έρθει για να δουλέψει 5 χρόνια στην Ελλάδα και να μαζέψει οικονομίες , καταφέρνει σε 3 χρόνια να γυρνάει πάμπλουτος στην χώρα του έχοντας πιεί το αίμα των συμπατριωτών του .
Με τέτοια παραοικονομία εμείς περιμένουμε πρόοδο στην οικονομία μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια: